top of page

Waar spelen we voor?

De opbrengst van het Sherrytea Toernooi gaat al een aantal jaar naar Pink Ribbon. Niet heel gek voor een damesdubbel toernooi want één op de zeven vrouwen krijgt te maken met deze nare ziekte. Dankzij veel onderzoek dat o.a. mede mogelijk wordt gemaakt door Pink Ribbon zijn de overlevingskansen de afgelopen jaren flink gestegen. Maar er overlijden jaarlijks nog steeds ongeveer 3.000 mensen aan deze ziekte. Nog steeds reden dus om Pink Ribbon te steunen!

Dit jaar hebben we ervoor gekozen om ook Stichting Pruijck toe te voegen. Een lokaal initiatief met een landelijk bereik: mensen die kaal zijn geworden en stukje blijer maken door ze een mooie pruik te geven.

Stichting Pruijck is opgericht door Inge en José. Aanleiding voor dit initiatief was dat één van de oprichters zelf een pruik moest gaan aanschaffen als gevolg van chemobehandelingen. Ze werd ineens geconfronteerd met de hoge aanschafkosten van een pruik. In 2021 kregen in Nederland  jaarlijks ongeveer 116.000 mensen de diagnose kanker (bron: Kanker in cijfers KWF). Dit zijn 14 mensen per uur en een groot aantal hiervan kan geconfronteerd worden met haarverlies.

De kosten voor het aanschaffen van een pruik worden onvoldoende gedekt door de ziektekostenverzekering. Een goede pruik kost al snel meer dan € 800 en vanuit de basisverzekering wordt € 454,50 (2023) vergoed. Het is niet voor iedereen mogelijk om in een toch al moeilijke tijd een pruik aan te schaffen en zelf dit verschil bij te leggen. Wanneer er geen pruik aangeschaft kan worden, blijven mensen vaker thuis, gaan de deur niet meer uit en komen in een isolement terecht.

 

De meeste mensen die wel een pruik kunnen aanschaffen, dragen 'm maar gemiddeld acht keer en daardoor zijn de pruiken heel goed her te gebruiken vanwege de goede conditie. Zonde om weg te gooien, maar bewaren als herinnering willen vele ook niet. Maar wat dan? Dat vroegen wij ons af en het idee van Stichting Pruijck was geboren. 

PinkRibbon-Inactievoor-RGB.jpg
logo Pruijck_157KB.jpg
bottom of page